Šiaurės citrinomis vadinamos spanguolės ne tik teikia sveikatai daug naudos, bet ir yra puikus maisto pagardas. Spanguolių galime berti į daugumą mėsiškų žiemos troškinių, taip pat valgyti kaip garnyrą prie keptos mėsos ar paukštienos. Spanguolėmis gardinti rauginti kopūstai jau tapo tikra žiemos patiekalų klasika, o iš šių uogų išvirtas kisielius – būtinu Kūčių stalo patiekalu. Spanguolės žiemai gali būti laikomos keliais būdais.
1. Švariai perrinktos uogos, supiltos plonu sluoksniu į dėžutes gali būti laikomos vėsioje, gerai vėdinamoje patalpoje 3–10 laipsnių temperatūroje. Taip uogos išsilaikys 2–3 mėnesius.
2. Švariai perrinktos uogos gali būti laikomos 0 ºC temperatūrą palaikančiame daržovių ir vaisių skyriuje šaldytuve.
3. Spanguolės gali būti laikomos induose užpiltos vandeniu. Šiuo atveju uogas reikia perrinkti, nuplauti, sudėti į stiklainį ir užpilti šaltu virintu vandeniu. Uždaryti plastikiniais dangteliais stiklainiai su vandeniu užpiltomis spanguolėmis laikomi šaldytuve. Maždaug kartą per 6-8 savaites vandenį reikėtų pakeisti šviežiu.
4. Jei patogiau, spanguoles galima tiesiog užšaldyti šaldiklyje.
Nuotraukos: ©Sumani virtuvė