Prieskoniai sriubai – kokius berti į mėsos sultinį, kuriais gardinti jaukią moliūginę, o kuriais tradicinius barščius? Gardaus maisto paruošimas – tikras menas, kurį kuriant prieskoniai tiesiog būtini. Be skoninių savybių, prieskoniai, kurie yra ne kas kita, kaip itin aromatingi augalai, turi ir maistą konservuojančių, virškinimą gerinančių ir net gydomųjų savybių. Apžvelkime dažniausiai naudojamus prieskonius populiariausioms sriuboms. Tik nenaudokime jų visų kartu – pasirinkime labiausiai patinkančius ir pasitelkę juos kurkime savosios virtuvės šedevrus.
Prieskoniai mėsiškai sriubai
Aštri paprika, ciberžolė, česnakas, svogūnas (laiškai ir galva), petražolė (šaknys ir lapai), porai, džiovinti grybai, juodieji pipirai, kalendra (sėklos ir lapai), krapai, lauro lapai, gelsvė, kmynai, bazilikas, čiobrelis, raudonoji paprika, rozmarinas, raudonėlis.
Prieskoniai daržovienei
Agurklė, ciberžolė, česnakas, svogūnas (laiškai ir galva), petražolė (šaknys ir lapai), poras, džiovinti grybai, juodieji pipirai, mairūnas, morka, krapai, kraujažolė, lauro lapai, gelsvė, kmynai, bazilikas, čiobrelis, raudonoji paprika, šalavijai, mėtos.
Prieskoniai žuvienei
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, juodieji pipirai, raudona ir aštri paprika, kvepiantys pipirai, rozmarinas, šalavijas, čiobrelis, levanda, lauro lapai, kmynai, mairūnas, muskato riešutas, bazilikai, gelsvės, kalendra, juozažolė, čiobrelis, krapai, petražolė (šaknys ir lapai), ajerai.
Prieskoniai bulvienei
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, juodieji pipirai, muskato riešutas, kmynai, lauro lapai, kraujažolė, pastarnokas, mairūnai.
Prieskoniai agurkinei
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, juodieji pipirai, krapai, citrina, kaparėliai, kmynai, gelsvė, bazilikas.
Prieskoniai barščiams
Česnakas, svogūnas (laiškai ir galva), juodieji pipirai, slyvos (šviežios, šaldytos, džiovintos), citrina.
Prieskoniai grybienei
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, juodieji ir kvepiantys pipirai, aštri paprika, kietis, rozmarinas, kmynas, gelsvė, bazilikas, muskato riešutas, čiobrelis, krapai, petražolė, kalendra (sėklos ir lapai).
Prieskoniai pupelių sriubai
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, juodieji pipirai, kmynai, mairūnas, muskato riešutas, bazilikai, gelsvės, kalendra, juozažolė, čiobrelis.
Prieskoniai kopūstų sriubai
Kmynai, juodieji pipirai, svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, lauro lapai, saldi ir aštri paprika, mairūnas, raudonėlis, kalendra, agurklė, petražolė (šaknys ir lapai), krapai.
Prieskoniai raugintų kopūstų sriubai
Česnakas, svogūnas (laiškai ir galva), džiovinti grybai, juodieji pipirai, gelsvė, bazilikas, kmynai, rozmarinas, kadagio uogos, lauro lapai.
Prieskoniai žirnienei
Česnakas, svogūnas (laiškai ir galva), juodieji pipirai, gvazdikėliai, čiobrelis, lauro lapai, muskato riešutas, kalendra, džiovinti grybai.
Prieskoniai pomidorinei sriubai
Šafranas, bazilikas, kmynai, gelsvė, čiobrelis, lauro lapai, petražolė, krapai, svogūnas (laiškai ir galva), česnakas.
Prieskoniai svogūnų sriubai
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, juodieji pipirai, gelsvė, kmynai, bazilikas, muskato riešutas, krapai, petražolė (šaknys ir lapai).
Prieskoniai moliūginei sriubai
Svogūnas (laiškai ir galva), česnakas, čiobrelis, salieras, morka, muskato riešutas.
Nuotraukos: ©Sumani virtuvė