Vištienos kepsniai gali būt pagaminti greitai, paprastai ir labai skaniai – jie gali tapti greita darbo dienos vakariene ar pietumis, prie kurių nesinori daug gaišti. Be to, galime iš karto pasiruošti didesnį kiekį vištienos ir dalį jos palikti nekeptą – tik pamarinuotą su prieskoniais ir aliejumi. Turėsime patogių paruoštukų, kuriuos teliks iškepti norimu momentu. Laikykime juos sandariai uždarytame inde, šaldytuve ir sunaudokime 2–3 dienų bėgyje.
Taip paruoštą vištieną galime kepti ne tik keptuvėje, bet ir lauko kepsninėje arba orkaitėje. Orkaitėje kepkime 200 laipsnių temperatūroje apie 10 minučių, tada uždenkime kepimo indą dangčiu ar folijos lakštu, sumažinkime kaitrą iki 180 laipsnių ir dar kepkime apie 20 minučių.
4 valgytojams:
- 400-500 g vištienos krūtinėlės filė
- 2 šaukštais neutralaus skonio aliejaus (rapsų, saulėgražų)
- druskos
- 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių, baziliko, raudonėlio ar kitų mėgstamų žolelių
- aliejaus kepimui
- 2 šaukštų grietinės
Kepame paprastus vištienos kepsnius:
1. Vištienos filė gabaliukus perpjauname išilgai, kad gautųsi plonesni kepsniai. Pamušame mėsos plaktuku – kepsniai bus minkštesni.
2. Supjaustytą ir pamuštą vištieną dedame į indą, pilame kelis šaukštus aliejaus, beriame džiovintų žolelių ir druskos. Išmaišome.
3. Į keptuvėje įkaitintą aliejų dedame kepsnius ir pirmą jų pusę apkepame ant aukštos ugnies – kol apskrus. Tada kepsnius apverčiame, ugnį sumažiname iki vidutinės, uždengiame dangčiu ir paliekame troškintis. Stebime, kad neprisviltų.
4. Ir antrai kepsnių pusei gražiai apkepus, pilame grietinę ir išjungiame ugnį.
Vištienos kepsniai gali būti patiekti su įvairiu garnyru – šviežiomis ar raugintomis daržovėmis, ryžiais, kuskusu, bulguru, grikiais, virtomis ar keptomis bulvėmis ar su bulvių koše.
Nuotrauka: ©Sumani virtuvė