aitriosios paprikos žiemai konservuojame šaldome džioviname
» » Aitriosios paprikos žiemai – konservuojame, šaldome, džioviname

Aitriosios paprikos žiemai – konservuojame, šaldome, džioviname

Aštraus maisto mėgėjams aitriosios paprikos suteikia daugybę galimybių patiekalus pagardinti liepsningais skoniais. Aitriąsias paprikas žiemai galime džiovinti, šaldyti, paruošti iš jų aštrių padažų ar kitaip užkonservuoti. Atminkime, kad ruošiant šias daržoves, yra būtina išimti sėklytes – sėklytėse slypi labai didelė aitrumo koncentracija. Taip pat, jei turite iš tiesų aštrias paprikas, jas ruošdami mūvėkite guminėmis pirštinėmis – kai kurios paprikų rūšys gali rimtai sudirginti odą.

Aitriosios paprikos žiemai – šaldome

Vienas paprasčiausių būdų išsaugoti aštriuosius vitaminus – juos užšaldyti. Galime tiesiog išvalyti sėklas, supjaustyti norimo dydžio gabalėliais ir šaldyti. Kitas būdas – aitriąsias paprikas sumalti kartu su keliais pomidorais, bazilikais ir česnaku ir gautą mišinį sušaldyti formelėse, skirtose ledukams šaldyti. Tokiais kubeliais labai patogu pagardinti atskiras maiso porcijas – juk dažnai šeimoje ne visi vienodai mėgsta aštrumą.

kaip šaldyt aitrias paprikas sumani virtuvė

Aitriosios paprikos žiemai – džioviname

Sudžioviname paprikas orkaitėje ar džiovyklėje apie 50 laipsnių temperatūroje. Išdžiūvusias sumalame ir gautais milteliais gardiname maistą – jie puikiai laikysis metus ar net ilgiau. Džiovintų aitriųjų paprikų milteliai praverčia ne tik virtuvėje, bet ir ekologiškai sodininkaujant. 1 litrą vandens sumaišome su 1 šaukštu indu ploviklio ir žiupsniu maltų aitriųjų pipirų. Gautu mišiniu purškiame amarų apipultus augalus.

Reikės:

  • 2 kg pomidorų
  • 2 svogūnų
  • 2-4 aitriųjų paprikų
  • 1 galvutės česnako
  • 1 raudonos saldžiosios paprikos
  • 50 g cukraus
  • 40 g druskos
  • 3 šaukštų obuolių acto
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • prieskonių: juodųjų ir kvapniųjų pipirų, lauro lapo, šakelės čiobrelių, rozmarino, bazilikų.

Aitriosios paprikos žiemai – verdame aštrų padažą:

1. Pomidorus nuplauname, išpjauname galiukus ir su visa žievele supjaustome gabaliukais. Užkaičiame ant ugnies.

2. Išvalome paprikas nuo sėklų. Kiek naudoti aitriųjų paprikų, priklauso nuo turimos rūšies ir poreikio aštrumui. Svogūnus ir česnakus nulupame ir kartu su paprikomis sumalame virtuvės trintuvu ar kombainu iki košelės. Gautą tyrę dedame į kaistančią pomidorų masę. Išmaišome.

3. Ten pat pilame cukrų, druską ir beriame prieskonius. Verdame padažą ant vidutinės ugnies kol sutirštės – apie 1,5–2 valandas. Į išvirusį padažą pilame actą bei aliejų, išmaišome ir išpilstome į iškaitintus nedidelės talpos švarius stiklainius. Užsukame kelias minutes pavirintais dangteliais, apverčiame ir paliekame ataušti. Per žiemą laikome vėsioje 3–15 laipsnių temperatūroje.

Nuotraukos: ©Sumani virtuvė