Orkaitėje kepta kiaulienos išpjova – nesudėtingai paruošiamas karštas patiekalas, puikiai tinkantis švenčių stalui. Minkšta išpjovos mėsa, grietinėlė, baltas vynas, vynuogės ir rauginti kopūstai – puikų skonio derinį sukuria patys produktai, o jų paruošimas paprastas ir nesuvalgantis daug laiko. Iš tų gerųjų paprastųjų šventinių receptų serijos, kuriuos gaminant virtuvėje neprasmenga nei pusė dienos, nei prieššventinė nuotaika.
Reikės:
- 2 gabalėlių (po 400 g) kiaulienos išpjovos
- druskos, juodųjų pipirų
- 2 šaukštų aliejaus
- 1 nedidelio svogūno
- 500 g raugintų kopūstų
- 200 g raudonųjų arba mėlynųjų vynuogių
- ‘200 ml baltojo vyno
- 150 ml grietinėlės
- 3/4 šaukšto maltos paprikos
- 1 šaukštelio čiobrelių arba provanso žolelių.
Gaminame šventinę kiaulienos išpjovą su vynuogėmis:
1. Mėsą apibarstome druska ir pipirais ir apkepame gerai įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių. Išimame iš keptuvės.
2. Raugintus kopūstus perliejame šaltu vandeniu ir paliekame nuvarvėti. Vynuoges nuplauname ir nusausiname.
3. Svogūną nulupame ir supjaustome plonais žiedais, apkepame įkaitintame aliejuje, supilame vyną ir 100 ml vandens, įmaišome grietinėlę. Paliekame troškinti 5 minutes.
4. Į keptuvę su padažu dedame raugintus kopūstus, beriame maltą papriką ir toškiname dar 10 minučių.
5. Kopūstų masę sukrečiame į kepimo indą, dedame mėsą, apibarstome čiobreliais arba Provanso žolelėmis ir kepame 200 laipsnių orkaitėje 40-45 minutes. Baigiant kepti, likus 10 minučių, sudedame vynuoges.
Šventinę kiaulienos išpjovą patiekiame su bulvių koše arba orkaitėje keptomis bulvėmis.
Nuotraukos: Sumani virtuvė