Puikusis bulvių kugelis – jis ne tik labai gardus ir sotus, bet ir paprastai paruošiamas. Jei tik turime bulvių tarkavimo mašiną, jam paruošti sugaišime visai nedaug laiko. Kugelis taupo ne tik laiką, bet ir pinigus – jis gali būti tikrai taupia vakariene ar pietumis – juk kugeliui paruošti reikalingi vos keletas nebrangių produktų. Ir bene geriausia, kad šį patiekalą paprastai mėgsta visi šeimos nariai.
Apie produktus – itin skanų kugelį paruošime užplikydami bulvių tarkius pienu. Taip pat galime dėti tarkuotos cukinijos – ji kugelį padaro minkštesnį ir praturtina naudingomis medžiagomis. Labai gardu įberti šiek tiek čiobrelių ar raudonėlio ar įmesti klasikiniu kugelio palydovu laikomą lauro lapą.
4–5 valgytojams:
- 1 kg bulvių
- 1 kiaušinis
- 1 svogūnas
- 200 g cukinijos (nebūtinai)
- 1/2 stiklinės pieno
- druskos
- 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių, raudonėlio ar 1 lauro lapo
- šlakelio aliejaus
Gaminame skanų ir paprastą kugelį:
1. Nuskustas ir nuplautas bulves bei svogūną smulkiai sutarkuojame. Jei dedame cukiniją, ją taip pat įtarkuojame.
2. Užkaičiame pieną ir jam užvirus užplikome bulvių tarkius, išmaišome. Beriame druskos pagal skonį, prieskoninių žolelių. Įmušame kiaušinį ir gerai išmaišome.
3. Kepimo skardą ištepame aliejumi, pilame kugelio tešlą ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40–60 minučių kol gražiai apskrus.
Kugelį skaniausia valgyti su grietine ar pakepintais spirgučiais, pagardintais smulkiai pjaustytais šviežiais ar džiovintais svogūnų laiškais. Jei išsikepėme kugelio daugiau – galime užsišaldyti supjaustytą riekėmis – norint valgyti tereikės kugelio riekes apkepti keptuvėje su įkaitintu aliejumi.
Nuotraukos: ©Sumani virtuvė