Lapinių kopūstų sriuba – maistingas ir puikaus skonio patiekalas kasdieniams pietums ar vakarienei. Vis dažniau ir mūsų daržuose žaliuojantys lapiniai kopūstai, dar vadinami kale ar garbanotaisiais kopūstais – naudingų medžiagų kupina daržovė, kuria mėgautis galime net ir žiemą – juk šie kopūstai atsparūs ir vidutiniams šalčiams. Vienas iš paprasčiausių būdų panaudoti lapinius kopūstus – nusiųsti juos į sriubą. Prieš tai Kale kopūstai lengvai pakepinami, o į sriubą dedami iki jos gaminimo pabaigos likus 2–4 minutėms (storesni jų kotai sudedami keliomis minutėmis anksčiau). Receptų variacijų gali būti daugybė, pateiktame variante gaminame jaukią naminę lapinių kopūstų sriubą su labai naudingomis perlinėmis kruopomis. Visų išvardintų prieskonių dėti nebūtina, tačiau su jais sriuba išverda gardžiausiai.
Reikės:
- 200 g lapinių kopūstų
- Vištienos nugarėlės ar kitos dalies sultiniui
- 0,5 stiklinės perlinių kruopų
- 3–4 didesnių bulvių
- 1 geltonos arba raudonos paprikos
- 1 morkos
- 1 svogūno
- lauro lapo,
- druskos,
- 0,5 šaukštelio ciberžolės
- po žiupsnį: čiobrelių, kmynų, gelsvės, baziliko.
Gaminame lapinių kopūstų sriubą:
1. Į verdantį vandenį dedame vištieną, druską, svogūną, lauro lapą, čiobrelius ir verdame sultinį.
2. Mėsai pavirus 20 minučių, suberiame nuplautas perlines kruopas ir verdame toliau.
3. Dar po 30 minučių suberiame nuvalytas ir į 5–6 dalis supjaustytas bulves.
4. Kol viskas verda, ant keptuvės 1 minutę pakepiname nuvalytą ir plonomis riekelėmis supjaustytą morką, beriame mažais gabalėliais pjaustytą papriką ir nuplautus bei supjaustytus lapinius kopūstus. Dar pakepiname minutėlę, suberiame ciberžolę, išmaišome.
5. Jei kruopos ir bulvės jau beveik išvirusios, sudedame kepintas daržoves, paverdame kelias minutes ir išjungiame.
Lapinių kopūstų sriuba ypač skani su juoda rugine duona ir užbalinta grietine.
Nuotraukos: ©Sumani virtuvė