greitas ir labai skanus smidrų pyragas
» » Greitas ir labai skanus smidrų pyragas

Greitas ir labai skanus smidrų pyragas

Pikantiškas smidrų pyragas – universalus patiekalas. Jis vertas ir šventinio stalo pakylos, puikiausiai tinka iškyloms, piknikams ir kitoms vaišėms lauke, taip pat savo paprastumu ir greitu paruošimu šauniai tinka kasdienei vakarienei ar pietums. Ir jis vienodai gardus valgomas karštas ir šaltas.

Norėdami labai greitai apsisukti, galime naudoti pirktinę bemielę tešlą, bet… gerokai skaniau ir sveikiau bus paruošti ją patiems. Siūlomą pikantiškos tešlos variantą paruošti užtruksime vos 5 minutes, o geriausia, kad jos nereikės ilgai vėsinti – pyragą galėsime kepti veik iš karto. Recepte numatytą tešlos kiekį galime keisti, norėdami pyrago plonesniu padu, pasigaminkime tešlos trečdaliu ar net dvigubai mažiau. Varijuoti galime ir su įdaru, pavyzdžiui, prieš klojant smidrus, ant užtepėlės galime išdėlioti kiek pasmulkintas virto kiaulienos kumpio riekeles. Jei kuris šeimos narys nevalgo smidrų, jam skirtą pyrago dalį galime pagaminti su kumpiu, pomidorais ar panašiai.

Apie kepimo formą – greitą smidrų pyragą patogiausia kepti atsegamoje pyrago ar torto formoje, tačiau norint, galima gaminti ir stiklinėje ar kitoje formoje su nenusiimančiais kraštais, tik tuomet jį reikėtų išimti kiek pravėsusį ir supjaustytą gabaliukais. Recepte nurodyti kiekiai skirti 24–28 cm skersmens atsegamai kepimo formai.

Pyrago pagrindui:

  • 150 g sviesto
  • 240 kvietinių miltų
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 4 šaukštai šalto vandens

Įdarui:

  • 200-250 g smidrų viršūnėlių
  • nubraukto šaukštelio druskos
  • 100 g baltos sūrio/varškės užtepėlės
  • 50 g tarkuoto parmezano
Gaminame greitą ir labai skanų smidrų pyragą:

1. Kambario temperatūros sviestą sumaišome su miltais ir druska, įpilame vanedens ir išminkome. Tešlą iškočiojame į blyną ir klojame į kepimo formą. Rankomis paspaudome ir pataisome formą. Subadome dugną ir šonus šakute, kad kepant pyragas išliktų lygesnis ir 5 minutes atvėsiname šaldiklyje. Tai daryti nebūtina, bet iškepto pyrago forma bus gražesnė jei atšaldysime.

2. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir šauname pyrago pagrindą 10-15 minučių kepti, kol šiek tiek pagels. Apkepę leidžiame 5 minutes pravėsti.

3. Kol pagrindas kepa, užkaičiame puodą su vandeniu, beriame šaukštelį druskos ir sudedame nuplautas smidrų viršūnėles. Apverdame ne ilgiau 4 minučių, nukošiame ir perliejame šaltu vandeniu, nusausiname.

4. Pravėsusį pyrago pagrindą aptepame sūrio ar varškės užtėpėle, išdėliojame paruoštus smidrus, apibarstome tarkuoto parmezano tipo sūriu ir kepame dar 10-12 minučių 200 laipsnių orkaitėje, kol sūris išsilydys ir skaniai paruduos.

Greitas ir labai skanus smidrų pyragas paruoštas, jam į draugiją ant stalo puikiai tinka švieži agurkai, pomidorai, paprikos, įvairių žalumynų lapai ar iš šių daržovių paruoštos salotos.

smidrai paprastas greitas receptas

Nuotraukos: ©Sumani virtuvė